Een goede nachtrust is essentieel om overdag goed te kunnen functioneren. Te weinig slaap kan zelfs leiden tot concentratieverlies, overgewicht en depressie. Heb jij deze nacht weer urenlang wakker gelegen? Met deze 5 tips slaap jij weer als een roosje en val je in een vingerknip in slaa... zzzz. 😴
1. Beweeg overdag
Verplaats je met de fiets naar school, beoefen een sport of maak een wandeling. Kortom, beweeg voldoende overdag! Bewegen werkt namelijk een goede nachtrust in de hand. Als je overdag fysieke inspanning(en) levert, dan val je makkelijker en sneller in slaap . Ook je hoeveelheid diepe slaap neemt toe. Dat is een belangrijke slaapfase, want je lichaam kan dan helemaal tot rust komen en zowel op mentaal als op fysiek vlak recupereren.
Wat je vooral niet mag doen, is intensief sporten vlak voordat je naar bed gaat. Als je sport, stijgt je hartslag en heb je meer adrenaline. Daardoor krijg je net meer energie. Probeer daarom ‘s morgens of net na school te bewegen. Zo heb je overdag meer energie en is je lichaam ‘s avonds moe waardoor je uiteindelijk beter slaapt.
2. Leg je smartphone weg
Je wil je smartphone niet in de buurt hebben als je gaat slapen. Het blauwe licht van schermen verstoort de productie van melatonine. Dat is een stof die je lichaam ‘s avonds aanmaakt en je een ‘bedtijd’-signaal geeft. Maar dat signaal blijft uit als je je aan blauw licht blootstelt. Ga dus voorzichtig om met je hoeveelheid schermtijd, bijvoorbeeld met behulp van deze 10 apps om je smartphone-gebuik te beperken. Leg daarnaast je schermen minstens 1 uur voor het slapengaan weg.
Wat kan je dan wel doen voor het slapengaan? Je kan een warm bad of douche nemen, een boek of magazine lezen, naar muziek luisteren, een avondwandeling maken... Zorg voor een vast slaapritueel, want zo raakt je lichaam sneller in slaapmodus.
3. Slaap niet uit
Wie houdt er nu niet van eens lekker uitslapen in het weekend? Geen wekker zetten en gewoon slapen tot je wakker wordt. Za-lig! Het klinkt heel verleidelijk, maar is een slecht idee. Je ritme raakt in de war en je wordt daardoor meer moe. Regelmaat is key! Als je elke dag op ongeveer dezelfde tijdstippen onder de wol kruipt en opstaat, val je sneller in slaap en raak je makkelijker uit bed.
Heb je nu echt een paar slechte nachten achter de rug? Dan heeft je lichaam er wel degelijk baat bij om uit te slapen. Maar slaap niet te vaak uit, want op lange termijn doet het je lichaam meer kwaad dan goed. Powernaps van 20 minuten zijn het beste medicijn tegen je slaapgebrek zonder dat je biologische klok er getikt van wordt.
4. Ruim je kamer op
Zorg voor een rustige slaapomgeving. Ruim je kamer op voor je gaat slapen, want onrust in de slaapkamer zorgt voor onrust tijdens het slapen. Het is ook belangrijk om je kamer voldoende te verluchten. 18 tot 19 graden Celsius is de ideale slaapkamertemperatuur waardoor je sneller in slaap valt en ook dieper slaapt.
Je kan een rustige sfeer in je kamer creëren door je muren in een neutrale tint of in het blauw te verven. Die kleuren werken namelijk kalmerend. Zorg ook voor handige opbergruimtes zodat je zeker geen rommel meer ziet liggen. Je kan je slaapkamer ook gezellig aankleden met een paar plantjes, eenvoudige accessoires en zachte verlichting. Op die manier straalt jouw slaapkamer alle rust uit.
5. Drink geen energiedrankjes
Als je al een hele drukke dag hebt gehad en er nog een berg huiswerk op je wacht, grijp je al snel naar een cola, koffietje of energiedrank. Cafeïne en suikers kan je best mijden ‘s avonds. Die stoffen houden je wakker en verstoren dus je slaap.
Wat wel goed is voor het slapengaan, is een kopje thee. Veel theesmaken helpen voor een betere nachtrust, maar vooral kamillethee. Kamille is een kruid dat een kalmerend effect heeft op je geest en lichaam. Ook melk helpt om je te ontspannen. Er zit zelfs een stof (tryptofaan) in melk die de kwaliteit van je slaap verbetert. Schol! 🥛
Zo, we hopen dat je met deze tips beter gaat slapen. Lig je nu ‘s nachts te piekeren over moeilijke leerstof of alle toetsen die eraan komen? Neem dan snel contact op met BijlesHuis, hun ervaren docenten kunnen jou zeker verder helpen. Slaapwel! 🌙
Word je graag op de hoogte gehouden van onze tips? Schrijf je dan snel in op onze maandelijkse nieuwsbrief!